fbpx

Viime aikaiset koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ja tulevaisuuteen liittyvä epävarmuuden lisääntyminen altistavat tänä päivänä kaikkia ihmisiä psyykkisten kuormitusoireiden kehittymiselle.

Riippumatta siitä, mikä tai mitkä tekijät stressille ja kuormitukselle altistavat, koostuvat niistä seuraavat psyykkiset ja fyysiset oireet hyvin pitkälti samankaltaisista mekanismeista ja peruselementeistä. Keskittymiskyky heikkenee ja ajatuksen juoksun sekä tunnereaktioiden hallinta vaikeutuu.

Luottamus omaan kykyyn ajatuksellisesti hahmottaa ja hallita erilaisia tilanteita kärsii, ja aivan tavallisista ja rutiinitehtävistäkin suoriutuminen saattaa alkaa tuntua vaikealta ja kuormittavalta.

Pelko tai epäily omasta pärjäämisestä saa helposti aikaan jännittyneisyyden ja ylivirittyneisyyden tuntemuksia. Rentoutuminen, palautuminen ja asioihin suhtautuminen ja keskittyminen yksi kerrallaan vaikeutuu, ja univaikeudet yleistyvät.

Ihmisen psyykkinen ja fyysinen tapa reagoida stressiin ja kuormitukseen johtaa usein ristiriitaiseen tilanteeseen, jossa ulkoisten haasteiden ja epävarmuuksien lisääntyessä ihmisten pitäisi olla parhaimmillaan, hallitakseen monimutkaisia kokonaisuuksia ja ratkaisemaan ongelmia.

Stressireaktiossa juuri nämä kyvyt ja taidot kuitenkin heikentyvät. Tätä kautta psyykkinen stressi usein johtaa noidankehämäiseen toimintakyvyn heikkenemiseen.

Elämme monimutkaisessa yhteiskunnassa, jossa ilman koronapandemiaakin epävarmuustekijöitä on lukemattomia, ja suurin osa niistä on yksittäisen ihmisen vaikutuspiirin ulkopuolella – olivatpa kyseessä sitten yrittäjälle, palkansaajalle, tai yleisemmin perheellisille tyypilliset haasteet.

Omaan psyykkiseen hyvinvointiin panostaminen ja tätä kautta toimintakyvyn ylläpitäminen on epävarmuuksien lisääntyessä erityisen tärkeää. Tällä tavoin voimme paremmin tukea läheisiämme, niin työyhteisöissä kuin kotioloissakin.

Mielenterveyspalveluidemme puitteissa on mahdollista pyrkiä katkaisemaan stressireaktion noidankehä psykologin tai psykiatrin vastaanotoilla ennen kuin oireet kasvavat hallitsemattomiksi, ja toimintakyky romahtaa. Suositusten mukaisesti palvelumme ovat saatavilla myös tietoturvallisen etäyhteyden kautta.